Anüste Apse (Perianal Apse) Nedir?

Bir diğer makat hastalığıda Anüste Apse olup genelde anal ve makat apsesi olarakta tabir edilir. Asıl adı anüse civarında apse anlamına gelen Peri Anal Apse olup en önemli belirtisi 1 ile3 gün içinde birden bire şiddetli bir şekilde başlayan ağrıdır. Yerleşim yerine göre rektal , iskiorektal apse gibi isimler de verilen Anüste Apse teşhisi daha zor olabilen ve MR, Ultrason gibi ek tetkiklere ihtiyaç duyulan bir hastalık olup Basur gibi bakıldığında maalesef anlaşılmaz.

Anüste apse problemine  neden olan mikroplar kalın barsak florasını oluşturan mikroplardır. Özellikle diyabet, ileri derecede şişman ve yaşlı hastalarda direnç düşük olduğundan hastalık ilerleme eğilimindedir. Aşağıda ise bu hastalığı anlamanıza yardımcı olacak bazı belirtileri göreceksiniz.

Anüste Apse Belirtileri Nelerdir? Perianal Apse

  • Makat etrafında ağrılar (şiddetli)
  • Kızarıklık
  • Şişlik
  • Ateş
  • Halsizlik

Makat Apsesi Neden Olur?
Anal kanal dediğimiz kalın bağırsağın son birkaç santimlik kısmında tükürük bezi gibi salgı bezleri bulunmaktadır. Bu bezler anal kanala ince kanalcıklar ile açılmaktadır. Değişik sebeplerle (kabızlık,travma vs) bu kanalcıklar tıkanınca geride birikim olur ve bu da iltihaplanır. Bu iltihap kendiliğinden iyileşebilir, kronikleşebilir veya ilerleyip içi irinle dolu apseler haline gelebilmektedir.

Anüs Apsesi Tedavi Yöntemi
Tüm apseler gibi bu bölgede olanların da tedavisi cerrahi yani ameliyatladır. Genel bölgesel uyuşturmayla yapılabilir, çok seyrek olarak narkoza ihtiyaç olabilir. Yapılacak ameliyat çok basit olup sadece  2-3 dakika sürmektedir.  Şişlik açılır ve içindeki cerahat akıtılır sonradan oluşacak iltihabın boşalması için dren konur ve yara tamamen açık bırakılır. Ameliyata sonrasında ise hasta antibiyotik tedavisine başlanır. Anüs apsesinin enjektörle boşaltılması gerçek bir tedavi şekli değildir.

Anal Fistül Hastalığı Riski İçerir
Tüm bu uygulamalara rağmen apselerin bir kısmı fistül denilen hastalığa dönüşür. Fistüllerin neredeyse tamamı bu sebeple ortaya çıkar. Fistül oluşma ihtimali apsenin başlangıç anıyla boşaltılma anı arasında geçen süreye bağlıdır. Anal apse 4. günde boşaltıldığında % 40 ihtimalle fistül gelişirken 6.gün açıldığında bu ihtimal %60’a çıkmaktadır.  Kendi haline boşalan anüs apsesi % 90 ihtimalle fistüle dönüşür. Burada anlaşılması gereken yukarda yer alan belirti ve şikayetleri basite almamak olup, mutlaka bir doktora muayene olunmalıdır.

  Op. Dr. Atilla Kaya

İstanbul'da genel cerrahi uzmanı olan, Op. Dr. Atilla KAYA, hemoroid hastalığı teşhis ve tedavisinde uzman isimlerden biridir.

Yorum yok

  1. Benim Zeliha,51 yaşındayım.6 senedir iyilesmeyen perianal fistülüm var,3-4yerde 8 cm geride olusan fistüller 4 büyük olmak kaydıyla 14 kere ameliyat oldum,dren ve seton var,yine enfeksiyon oluştugundan 26 temmuzda yine oldum,bu seferde polipler olusmus ve doktorum onları yaktığını söyledi ve baska bilgi vermedi.Size sorum bu rahatsızlık bu kadar uzun sürermi,yada yanlıs tedavi oluyorum.Beni bilgilendirirseniz cok minnettar kalacagım.Teşekkür ederim.Saygılar,
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Maalesef komplike fistüllerde bu gibi sonuçlarla karşılaşılabilir,Üniversite hastanelerinde konuyla ilgili hocalarla görüşmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri