Makat Çatlağı (Anal Fissur)

İnsan vücudu bir çok sağlık sorunu ve hastalığa karşı riskli olduğunu biliyoruz. Özellikle anal bölge biraz daha fazla risk içermektedir. Öyle ki anüs bölgesinde görülen ve sizlerinde yakından tanıdığı en az 10 farklı hastalık bulunmaktadır. Hemoroid, Pilonidal Sinus, Polip, Perianal Fistul, Anal Hematom vs vs saymaya kalksak ciddi bir liste oluşur. Makat bölgesinde görülen hastalıklardan biride Anal Fissur olup, halk arasında Makat Çatlağı, Makat Yırtığı olarak bilinmektedir. Bölgenin en ağrılı hastalıklarından olup, her yaş ve her iki cinsiyette görülür.

Makatta Yırtık

Nasıl Bir Hastalıktır?
En doğru tabiri makat yırtığı olup, dışkılama esnasında kabızlık ve tam tersi olan aşırı ishal nedeniyle makat duvarında çizgi gibi bir yırtılma meydana gelmektedir. Kişi o an ciddi bir can yanması ile karşılaşıp, bu durum her dışkılama esnasında tekrarlamaktadır. Yani burada belirtmek istediğim hastalık gizli ilerleyen bir durum değildir. Aniden ortaya çıkan bu can yaması durumun normal olmadığını anlatmaya yeterlidir.

Nedeni Genelde Kabızlık
Halk arasında çok fazla dikkate alınmayan kabızlık maalesef başta Anal Fissur olmak üzere doğrudan yada dolaylı olarak Hemoroid hastalığına neden olmaktadır. Kalın bağırsaklarda bekleyen ve sertleşen dışkının çıkması zor olup, tükettiğimiz gıdaların posası ile birlikte makatı çizebiliyor.

Kabızlığa Çözüm Bulmak Gerekir
Kesinlikle hastalık olarak kabul edilmesi gereken kabızlık problemine neden olan faktörleri bilmek gerekir. Dilerseniz konumuza kısa bir ara vererek Op. Dr. Seher Şirin tarafından hazırlanmış olan ve kabızlığa neden olan faktörleri anlattığı videoyu izleyelim. Buyrun lütfen

Dışkılama Esnasında Dayanılmaz Bir Acı
Böyle bir sorunu yaşamayan insanlara inanın anlatabilmesi bile mümkün değildir. Hastalar genelde bu acıyı sanki kırık cam parçası ile makat iç kısmını kesiyormuş gibi anlatmaktadır. Yani bu durum hiç bir insan için normal değildir. Bu can yanması her dışkılama esnasında tekrar ettiği için hasta en geç 10-15 gün içinde bir doktora görünmesi gerekir.

Makat Çatlağı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Daha öncede belirttiğim gibi tüm makat hastalıklarında Kıl Dönmesi, Hemoroid, Anal Fissür, Kondilom, Fistul, Anal Apse vs sorun ne olursa olsun teşhis ve tedavisi mutlaka bir genel cerrahi uzmanının proctoloji (makat hastalıkları) ile ilgilenen uzmanı tarafından yapılması gerekir. Yani bu tür şikayetler için dahiliye iç hastalıkları bölümüne gitmeyiniz.

Erken Süreçte Kremle Tedavi Edilebilir
Tüm anüs bölgesi hastalıklarında olduğu gibi insanlar utanma problemine yenik düşerek doktordan uzak durmaktadır. Anal Fissur diğer hastalıklara göre çok farklı olup, 2 hafta gibi kısa bir sürede kronik hale gelmektedir. İlk 10-15 gün erken dönem olup, bu süreden sonra kronik hale gelerek normalde dışkılama sonrası kendiliğinden geçen ağrı kronik hale gelmesi ile birlikte 3-4 saat daha sürmektedir. Mutlaka erken dönemde doktora gelmelisiniz ki genelde Rectoderm gibi kremlerle tedavi denenmektedir.

Anal Fissur Tedavisinde Botoks İle Ameliyatsız Çözüm
Kronik hale gelmesinde hiç bir faydası kalmayan ilaçlar yerine geçmişte L.İ.S dediğimiz ameliyat uygulanır ve yırtık kesilirdi. Son yıllarda ise ameliyata gerek kalmadan sadece 1 dakika gibi kısa bir sürede botoks ile tedavi edilmektedir. Dilerseniz bu tedavinin nasıl yapıldığını aşağıda Op. Dr. Atilla KAYA’nn yaptığı bir tedaviyi izleyelim.

Kadın Genel Cerrahi Uzmanı Görev Yapmaktadır
Özellikle kadınlarda görülen utanma sorunu hastalığın sürekli ilerlemesine neden olmaktadır. Sizler için kadın doktor çözümü olup, alanında uzman hekimler Op. Dr. Canan Erdem ve Op. Dr. Seher Şirin görev yapmaktadır.

Anal Fissur hastalığı hakkında aktaracaklarımız bu kadar olup, konu hakkında daha fazla bilgi ve öneriye ulaşabileceğiniz https://www.analfissur.com sitesini kullanmanızı öneririz.

  Op. Dr. Atilla Kaya

İstanbul'da genel cerrahi uzmanı olan, Op. Dr. Atilla KAYA, hemoroid hastalığı teşhis ve tedavisinde uzman isimlerden biridir.

3 Yorum

  1. bende makata kanama ve kaşınma var hangi uzman doktor bakar
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Cerrahi uzmanı

  2. Benimde 3 aydır basurum acıyor doktora gitmeyede çekiniyorum devamlı fitil kullanıyorum sıcak suya oturuyorum ama malesef bir türlü çözüm bulamadım
    Op. Dr. Atilla Kaya
    hemoroidde pek ağrı görülmez.anal fissürde olabilir.gelirseniz muayene ile değerlendirip tedavinizi en uygun yöntemle yapabiliriz

  3. Merhaba benim makat kenarında asagida küçük meme şeklinde birsey var genelde tuvalet ihtiyacimi gördükten Sonra en ufak bir zorlanmada ortaya daha belirgin şekilde çıkıyo ve rahatsız etmeye tuvalet sonrası açmaya basladi internetten araştırdık dan sonra korktum elim ile kontrol ederek hafif sıktm ve içeriye doğru kordon gibi sertlik far k ettim nedir bu çok korkuyorum ne yapmam lazim,
    Op dr Seher Şirin
    gelirsebiz muayene ile değerlendirip sorunu tespit edebiliriz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri