Basur Nedenleri

Bir çok faktörden dolayı yakalanabileceğiniz hemoroid hastalığına oluşumunda en sık görüen sebepleri öğrenerek dikkat etmeniz hemoroid hastalığı riskine karşı önlem almanızı ve hastalık riskini azalmasına neden olacaktır.

Basur Hastalığı Sebepleri

Birçok sebep sayılabilir burdaki sıralama en fazla etkili olandan başlayarak sıralanmıştır.-Kabızlık;Basur oluşmasında ve tedavi sonrası tekrarlamasında en önemli etkendir dışkılamak için uygulanan basınç şiddeti ve süresi uzun olduğundan anüs bölgesindeki bağ dokularının yıpranmasına ve toplar damarların genişlemesine sebep olur.

  • Ailesel yatkınlık;Bazı ailelerde basur daha sık görülmektedir bunu sebebi tam aydınlatılamamıştır.Sebep anatomik farklılıkmıdır yoksa ailede tuvalet alışkanlığının kötü olması veya kabızlığın (barsak tembelliği) yaygın olmasındanmı olduğu çok açık değildir.
  • Tuvalet alışkanlığı;Bazı insanlar kabız olmasada tuvalette gazete okuyacak kadar uzun kalırlar bu durum bölgeye uygulanan basıncın fazla olmasıyla hemoroide sebep olabilir.
  • Acı tüketimi;Hemoroid oluşumunda çok suçlansada acının direk basur yapma etkisi yoktur acının yanma hissi sebebiyle gereğinden fazla ıkınmaya neden olur bu da hemoroid oluşumunu artırır.Acı yendiği halde tuvalette fazla ıkınılmazsa hemoroide neden olmaz.
  • İshal olunması;Sık sık ishal olunması gün içinde çok sayıda tuvalete gitmeyi gerektirebilir çok sık tuvalete gitmek hemoroide neden olabilir.
  • Gebelik ve doğum;Gebelikte çocuğun toplar damarın geri dönüşünü zorlaştırarak doğum ise çok ıkınmayı gerektirdiğinde hemoroide neden olabilir.
  • Meslek;Uzun süreler ayakta durmayı gerektiren öğretmenlik,berberlik,cerrahlık gibi mesleklerde hemoroid daha sık rastlanır.
  • İleri yaş;Uzun yaşam bölge dokularının gevşemesiyle hemoroid oluşturabilir.
  • Ağır yük kaldırmak;Basur yapmaktan çok var olan basurun dışarı doğru çıkmasına sebep olabilir.
  • Kötü tuvalet alışkanlığı (ev dışında tuvalete gitmemek gibi)

Tüm sebepler arasında en çok etki eden tuvalette kalma süresi ve bu süre boyunca uygulanan ıkınma şiddetidir, bu sebeple tuvalette fazla kalınmamalı ve fazla ıkınılmamalıdır. Bunu yapabilmenin en pratik yolu kabıslık engellenmeli, tuvalete her gün yaklaşık aynı saatlerde ve tercihen kahvaltı sonrası gidilmeli, dışkılama ihtiyacı geldiğinde neredeolursa olsun ihtiyaç giderilmelidir.

Op.Dr.Atilla KAYA

  Op. Dr. Atilla Kaya

İstanbul'da genel cerrahi uzmanı olan, Op. Dr. Atilla KAYA, hemoroid hastalığı teşhis ve tedavisinde uzman isimlerden biridir.

5 Yorum

  1. Zaman zaman basur ağrılarım oluyor, sonra geçiyor. Acaba bunda yediklerimin etkisi mi var? Özellikle basur ağrılarım kuru yemiş tarzında şeyler yedikten sonra artıyor. Katı yiyeceklerin acaba basura olumsuz etkisi var mıdır? Basur tedavisi için sulu yiyecekler mi tercih edilmelidir? Beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum, İyi çalışmalar
    Op.Dr.Atilla Kaya
    kabızlığı engelleyecek posalı gıdalar tüketirseniz rahat edersiniz.

  2. Merhaba Atilla bey,ben iki gundur makatimin yaninda meme ucu buyuklugunde sislik var.sanirim bi tur dis hemeroid. tedavisi icin ne yapmaliyim? bu sislik giderilirmi?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    2 günde hemoroid olmaz onlar pıhtı toplanması olabilir

  3. Slm doktor bey ben de 5 gun önce aniden iki günde makatin dışında nohut kadar şişlik oluştu ve hala geçmedi dış hemoroid mi yoksa anal hemotim mi kendisi geçermi tedavisi nasıl. Tskrler
    Op.Dr.Atilla KAYA
    anlattıklarınız anal hematoma benziyor
    beklerseniz düzelir

  4. hocam merhaba bende dün isim geregi ağir yük kaldirdim. sonra lavaboda findik büyüklügünde bir şişlik var.agir yük kaldirmak hemoroit yapar mi?
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Çok ıkınmak hemoroid vaya anal hematoma sebep olabilir.

  5. Hocam ben üc yıl önce bu basur sikintisindan dolayı hastaneye gittim verdiği ilaçlar sonucu sıkıntım gitti. şimdi iki gundur tekrarladı onun öncesinde ise bel ağrısından dolayı acilde iyne yaptılar iyne yeri dört gün geçmesine rağmen hala agriyo nreye getirecem acaba iyneden dolayı tekrarlamış olabilirmi
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Basurun ilaçla etdavisinde şikayetler geçer ancak basur hastalığı geçmez ve bir süre sonra tekrarlar,muayene ile seviyesi belirlenip gerekli girişimsel tedavi yöntemi seçilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri